SeneCura SeniorCentrum Humpolec

Dvouleté výročí od otevření SeniorCentra Humpolec

Přesně před dvěma lety přivítalo nové SeniorCentrum v Humpolci první klienty. Stalo se 17. domovem skupiny SeneCura v České republice a 3. v Kraji Vysočina. Domov vznikl díky partnerství veřejného a soukromého sektoru v rámci tzv. PPP projektu, vůbec prvního v oblasti sociálních služeb v České republice.

Během dne otevřených dveří v pátek 1. března si moderní SeniorCentrum mohli prohlédnout všichni zájemci z řad veřejnosti. „Přejeme si, aby se náš domov stal centrem setkávání s místní komunitou. Zakládáme si na tom, že jsme součástí života Humpolce, proto tato forma oslavy byla přirozenou volbou,“ říká ředitel SeniorCentra Humpolec Lukáš Janout.

Na akci zavítalo množství lidí z Humpolce a okolí. Návštěvníci využili komentované prohlídky, byla také příležitost seznámit se s chodem domova a aktivitami, které zde pro klienty každý den připravují. Sociální pracovnice zodpověděly množství dotazů rodinám, které o seniora pečují v domácím prostředí a potřebovali pomoci.

Dne otevřených dveří se zúčastnili i zástupci státní správy a samosprávy, včetně místostarosty Humpolce Martina Hendrycha. „Po dnešku jsem rád, že mohu opět potvrdit, že v SeniorCentru jsou poskytovány služby na velice vysoké úrovni, a za to jménem města moc děkuji,“ řekl.

V SeniorCentru funguje část lůžek v rámci služby Domova pro seniory a část jako Domov se zvláštním režimem pro seniory s Alzheimerovou chorobou či jiným typem demence. Klienti mají k dispozici vybavení pro různé formy terapií, mohou využít keramickou dílnu, masáže, fitness centrum uzpůsobené potřebám seniorů nebo několik „retro koutků“, včetně věrné kopie autobusové zastávky, určených pro práci se vzpomínkami u klientů s demencí. Nechybí ani moderní zařízení pro smyslovou terapii Snoezelen.

Jednou z prvních klientek, kterou v jejím novém domově před dvěma lety uvítali je i paní Ludmila Dvořáková, která nedávno oslavila krásné 90. narozeniny. Díky pobytu v původním domově pro seniory může srovnávat podmínky v obou zařízeních. „V novém SeniorCentru se mi moc líbí – mám jednolůžkový pokoj, který jsem si částečně mohla sama zařídit, v budově je řada zákoutí vhodných k posezení. I po dvou letech na mne domov působí nově a moderně, navíc máme krásnou zahradu,“ říká Ludmila Dvořáková. A dodává, že si užívá i množství aktivit, které personál připravuje – od cvičení přes tvořivé dílny až po společenské události, jako byl například nedávný masopust.

Možnost srovnání však mají i zaměstnanci. Pracovnice v sociálních službách Dagmar Veletová působí v SeniorCentru SeneCura od počátku, dříve přes dvacet let pracovala právě v původním domově pro seniory provozovaném městem. „Přestože principy naší práce se nezměnily, jsem ráda za některé technologické novinky, které nám ji výrazně usnadňují. V novém SeniorCentru mají také klienti k dispozici více prostoru,“ říká. Celkem SeniorCentrum zaměstnává zhruba stovku pracovníků, zdravotních sester, pečovatelek, kuchařů, uklizeček a dalšího personálu.

Domov v Humpolci je unikátní i uspořádáním pokojů do tzv. domácností, kdy společný prostor obývá menší skupina klientů, kteří se navzájem znají a tráví čas ve svém společném „obývacím pokoji”. Toto uspořádání namísto dlouhých chodeb umožňuje navození domácké atmosféry. Celé zařízení je velmi moderní a prostorné, přitom však útulné tak, aby se jeho obyvatelé cítili jako doma.

Součástí péče v centrech SeneCura je široká paleta aktivit, díky nimž klienti mohou opět pociťovat radost ze života či udržovat své motorické schopnosti – od cvičení přes tvořivé činnosti až po nejrůznější společenské události.

Předchozí článekDalší článek